Massakrene i Guatemala

For å skremme en narkohandlende jordeier er 27 dagarbeidere massakrert. Er Guatemalas skjøre stat i ferd med å bryte sammen under narkotikakartellene?

Det er ikke ofte Guatemala når norske nyheter, og når det skjer er det gjerne fordi noe grusomt har skjedd. Det er også tilfellet med massakren på dagsarbeiderne i Petén som fanget oppmerksomheten til Dagbladet og VG nylig.

Lørdag 14. og søndag 15. mai ble 27 personer myrdet på gården Los Cocos i fylket El Petén. Området er kjent blant turister for Mayaruinene i Tikal og byen Flores. To mennesker overlevde massakren; en mann som simulerte at han var død og en gravid kvinne. Vitnene har fortalt at væpnede menn kom til gården og spurte etter eieren, Otto Salguero, som trolig er involvert i narkotikahandel. Da dagarbeiderene ikke kunne svare, ble de bakbundet og angrepet med macheter, kniver og skytevåpen og de døde kroppene deres partert.

Hendelsen har sjokkert Guatemalas befolkning, for til tross for at voldssituasjonen i Guatemala allerede er svært alvorlig med nær 18 drap om dagen (2010), har brutaliten og omfanget i denne hendelsen vært ekstremt. En tydelig stresset President Colom holdt pressekonferanse 16. mai og erklærte 30 dagers unntakstilstand i Petén samme kveld. Det innebærer i praksis at konstitusjonelle garantier i forhold til arrestasjon, avhør, bevegelsesfrihet og møtefrihet settes til side. Hendelsen kommer midt i presidentvalgkampen, og fristelsen til å slå politisk mynt på situasjonen er stor. Enkelte har derfor også antydet at massakren kan ha blitt organisert for å svekke regjeringspartiets presidentkandidat Sandra Torres. Det har blitt vist til mulige bånd mellom Salguero-familien og Partido Patriota, partiet som ligger klart best an i meningsmålingene med Otto Péres Molina som presidentkandidat. De som kan sin Guatemala-historie, vet at den samme mannen var general i Kitché-området hvor over 300 massakrer fant sted under den 36-år lange borgerkrigen.

Narkobanden Los Zetas ansvarlig

Åsynet var makabert for de første som kom til gården Los Cocos søndag morgen. De 27 likene lå strødd utover området, alle var halshugget. Ifølge leder for rettsmedisinsk institutt, skal hodene ha blitt kuttet av med motorsag. På en vegg hadde gjerningsmennene etterlatt en beskjed i blod fra en av offerets avhugde armer: ”Que onda, Otto Salguero, te voy a encontrar y así te voy a dejar” (Hva skjer, Otto Salguero, jeg vil finne deg og etterlate deg på samme måte). De 27 drepte var alle dagsarbeidere, nylig ansatt for omkring 40 kroner dagen for å dyrke gress til dyrene på gården. Drapene skal ha begynt omkring syv om kvelden lørdag og pågått til omkring tre natt til søndag. Atten av ofrene er så langt identifisert, av dem flere mindreårige og to kvinner.  

Beskjeden til Salguero var undertegnet Z200, der Z står for Zetas og Z200 antas å være betegnelsen på lederen for Zetas i Guatemala. President Colom har ansvarliggjort banden for massakren. Den nærmest militært organiserte gruppen Los Zetas begynte å etablere seg i Guatemala i 2007 gjennom en ”invasjon” fra Mexico, med tidligere guatemalanske spesialsoldater (kabiles) i sine rekker, og med baser og treningsleire i områder utenfor myndighetenes kontroll, blant annet ble en slik leir avdekket etter massakren. Enkelte kilder antyder at Zetas i Guatemala omfatter 800 godt utstyrte ”soldater” med betydelig nærvær i ti av landets 22 fylker, og med et transportvolum på 2-300 tonn kokain årlig. Politiet har registrert 500 alvorlige voldshandlinger knyttet til Zetas, hvorav flere massakrer. De omkring hundre ”soldatene” som skal ha gjennomført massakren i mai skal i hovedsak har vært guatemalanere, men under ledelse av en meksikaner. 

Flere steder i landet ble det i etterkant hengt opp primitive håndskrevne bannere med begrunnelser for massakren, underskrevet Z200. Det skrives der at ”krigen” ikke er rettet mot sivilbefolkningen, regjeringen eller journalistene, men mot Golfkartellet der Salguero er en av de viktigste kokaintransportørene. De 27 drepte påståes å ha arbeidet i hans organisasjon og det hevdes at Salguero, som nå er sporløst forsvunnet, skal ha stjålet to tonn kokain fra sine konkurrenter. 

Gården Los Cocos ligger i den nordlige delen av El Petén, ikke langt fra grensen til Mexico og omkring ti mil fra Las Dos Erres, hvor en av borgerkrigens verste massakrer fant sted på 1980-tallet. Området er i stor grad kontrollert av grupper relatert til narkotikatrafikk. Zetas viderefører de dystreste linjer i Guatemalas tragiske historie, ledet av elitesoldater som er trenet i å torturere og drepe blant befolkningen på landsbygda og som rekrutterer fattig ungdom til sine tropper, som i mange tilfeller allerede har disponert våpen ifm. jobb i private vaktselskaper, en sektor som representerer et stort arbeidsmarked for lavtlønnede og ufaglærte. 

Arrestasjoner

Kort tid etter at massakren fant sted, ble en person arrestert og beskyldt for å være involvert i massakren. Personen skal også være knyttet til drapet på to personer som ble funnet lørdag 14. mai på veien til La Libertad i El Petén. Ofrene skal ha vært på vei for å betale løsepenger etter en kidnapping av et familiemedlem noen dager i forveien. Begge ofrene ble halshugget og de er identifisert som slektninger av Otto Salguero. Med unntakstilstanden som ramme, fortsetter myndighetene tilsynelatende en massiv jakt for å finne de skyldige, til nå er det foretatt 23 arrestasjoner av personer. En av disse er den såkalte ”comandante bruja”, hekse-kommandanten, som antas å være hovedansvarlig for massakren 15. mai, en tidligere elitesoldat (kabil) i den guatemalanske hæren fra 1995-2005.  

Mot en narkostat?

Den internasjonale kommisjon mot straffefrihet i Guatemala (CICIG) publiserte den 26. mai et kommunike med tittelen ”CICIG oppfordrer til å stå sammen mot barbariet” – der det blant annet heter at ”hele befolkningen må ta avstand fra de som gjør Guatemala til en narkostat”. CICIGs rolle er svært viktig i et land som nærmest har total straffefrihet, og hendelsen dette. Propagandakrigen i den pågående valgkampen krever store ressurser, noe som bidrar at penger fra narkoaktivitet kanaliseres inn til de politiske partiene og andre institusjoner. Valgtribunalet har i praksis ingen kontroll på finansieringen av partienes valgkamp, selv om man forsøker å ta initiativ i den retning. Diskusjonen om hvorvidt Guatemala er på vei til å bli en failed state er i ferd med å avløses av en konstatering av at man står overfor utviklingen av en narkostat. Narkokartellene baserer seg på nære allianser med myndigheter, politi og næringsliv og har skapt et samfunn gjennomsyret av korrupsjon og frykt.

Anne Håskoll-Haugen og Kristin Svendsen
Land